Betekenisvolle Buideltjes

Tijdens een zaterdagje winkelen kwam ik deze stelling tegen bij De Tuinen: Betekenisvolle Buideltjes € 9,99. Nu begrijp ik hem wel: het zijn buideltjes die bepaalde eigenschappen hebben voor je gemoedstoestand zoals bepaalde stenen dat kunnen doen. Maar ik vond het ook wel weer tekenend. Als er één maatschappij in de geschiedenis kan worden getypeerd alszijnde zoekende naar betekenis, dan is het de onze wel.

Nu komt dat vooral door de vooruitgang van de wetenschap en ‘de dood van God’, zoals Nietsche veelal wordt geciteerd. Religie was altijd voor het gros van de mensen datgene waar zij betekenis aan verleenden: je bereidt je voor op het eeuwige leven, en je leeft naar de regels die zijn opgesteld. Wanneer je dit doet, zal je beloond worden.

Met het langzaam afsterven van religie in de Westerse wereld, verdwijnt ook de reden om al die regeltjes te volgen. Er onstaat een vacuüm dat voor mensen naar zinloosheid kan leiden. Waarom zou ik nu veel moeite doen als er geen beloning aan het einde van de rit is? Het is dan ook niet verwonderlijk dan onze maatschappij, de consumentenmaatschappij is. We kopen buideltjes betekenis en creëren daarmee onze eigen directe beloning.

Het probleem met deze gedachte is dat, omdat je er vanuit gaat dat er na dit leven geen Rechter oordeelt hoe je hebt geleefd, je egocentrischer gaat gedragen.Het buideltje betekenis koop je, geeft het misschien aan iemand, en wordt geconsumeerd. Hiermee is persoonlijke vervulling centraal en vervreemden mensen meer van elkaar. Immers ieder heeft zijn eigen, gespecificeerde buideltje. Het gaat dan meer om de vervulling van persoonlijk genot.

Ik denk echter dat als er geen Rechter aan het einde van de rit ons oordeelt, wij er miljoenen bij hebben gekregen. Want als wij vervulling willen voelen, een betekenis willen ondervinden, moeten we dat niet vinden in buideltjes, maar in de interesse in elkaar. Je kunt namelijk alleen betekenis creëren als anderen er over kunnen oordelen of het waardevol is. En hoe persoonlijker  prestaties zijn en hoe meer mensen je erbij betrekt, hoe meer waardering er zal zijn.

Betekenis ontstaat dus door de waardering van anderen. Sommigen zullen je prestaties zinloos vinden, anderen zinvol. Dat kan ook niet anders. Want zonder één almachtige Rechter is er niet één waarheid, slechts invalshoeken en een verschil in perspectief. Als het leven bij de dood eindigt, er geen Rechter ons oordeelt, er geen eeuwige beloning op ons wacht, kan het leven alleen zinvol worden door naar de ander om te kijken en jezelf in dienst te stellen van de groep waar je mee leeft.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s